Menu

Get Socialize

‘sc Heerenveen met dezelfde elf tegen Ajax’

Larsson en Slagveer met sc Heerenveen tegen Ajax
Description

Larsson en Slagveer met sc Heerenveen tegen Ajax

Afgaande op de training van vandaag zal Foppe de Haan geen wijzigingen aanbrengen in zijn opstellingen ten opzichte van de 3-0 overwinning op Roda JC. Van Aken, Marzo en Van Den Boomen, die tegen Roda terug keerden in de basis, zouden morgenavond in de Arena weer aan de aftrap mogen verschijnen.

Back is back

Op de linksback positie keer Lucas Bijker terug van een schorsing, maar hij lijkt door de schorsing zijn plek verloren te hebben aan Joost van Aken. Van Aken keerde vorige week terug na een lange blessure en speelde een verdienstelijke wedstrijd op de back, waar hij vorig seizoen vooral centraal achterin gespeeld heeft. Op rechts kreeg Stefano Marzo vorige week de voorkeur boven Pele van Anholt, en ook hij bewees het gelijk van Foppe. Van Anholt, die de training eerder moest verlaten, zal -indien fit- morgen net als Bijker op de bank plaats moeten nemen.

Controleur en spelmaker

Bij zijn aantreden koos Foppe de Haan er voor om Jerry St. Juste vooruit te schuiven naar het middenveld, waar hij samen met Morten Thorsby de ploeg van dynamiek, duelkracht en loopvermogen op het middenveld voorzag. De meer technische voetballers Thern en Van Den Boomen verdwenen hierdoor naar de bank. Door een blessure van St. Juste kreeg Van Den Boomen de kans tegen Roda, en hij lijkt nu te blijven staan voor de wedstrijd tegen Ajax.

De tegenstander; Ajax

Dat sc Heerenveen een hele kluif aan Ajax zal hebben lijkt duidelijk. De Amsterdammers staan momenteel bovenaan in de Eredivisie, zijn de meest trefzekere club in eigen huis en houden daar bovenop ook nog het beste tegen in thuiswedstrijden. Van de 23 uitwedstrijden die sc Heerenveen tegen Ajax gespeeld heeft werden er 17 verloren en wisten de Friezen 3 keer te winnen. In 2009 won sc Heerenveen voor het laatst, alleen Danijel Pranjic wist deze wedstrijd het doel te vinden.

Daley Sinkgraven maakte halverwege vorig seizoen de overstap van sc Heerenveen naar Ajax, maar zal morgenavond niet meespelen tegen zijn oude club. De middenvelder heeft last van een knieblessure en komt waarschijnlijk voor de winterstop niet meer in actie.

Alles moet kloppen bij sc Heerenveen

Foppe de Haan was de afgelopen week de meest besproken persoon uit de Nederlandse voetbalwereld. De trainer zag zijn elftal tegen Roda JC bij vlagen eindelijk weer spelen zoals voor ogen, hetgeen hem na alle ellende bij de club de afgelopen jaren even teveel werd op de persconferentie. Terwijl Foppe ‘speler van de week’ werd bij Voetbal Inside had hij zelf het vizier alweer op Ajax gericht.

“Als we echt goed zijn, dan valt er wat te halen. Alleen als iedereen maximaal presteer dan maken we een kansje. Alles moet kloppen, maar het is niet onmogelijk.” – Foppe de Haan

De 72-jarige oefenmeester laat nog steeds in het midden of hij na de winter doorgaat bij sc Heerenveen, hoewel Johan Derksen al meent te weten dat dit het geval is. De doelstellingen van Foppe liggen dan ook in de wedstrijden die sc Heerenveen in 2015 nog speelt. “We spelen voor de punten in Amsterdam, maar ook een goed gevoel is mooi meegenomen,” doelend op de laatste twee (thuis)wedstrijden voor de winterstop. “Thuis wil ik alles winnen”, aldus De Haan.

Bekeren op kunstgras

Ook de beker is belangrijk voor de trainer. “En we willen door in de beker. Uit spelen is, hoewel ik persoonlijk vind dat het geen verschil mag maken, een ander verhaal. Bovendien spelen we op kunstgras, daar ben ook geen voorstander van. Ik begrijp er niets van. In geen enkele grote Europese competitie wordt op kunstgras gespeeld, maar in Nederland is het aantal kunstgrasvelden alleen maar toegenomen. De beker is een fenomeen op zich, met een beetje gelukkige loting kun je heel ver komen.”

Eerst de Arena

Voordat sc Heerenveen de volgende bekerronde mag proberen te behalen ligt het vizier eerst nog op de wedstrijd tegen koploper Ajax in de Arena. De wedstrijd begint op sinterklaasavond pas om 20:45 en zal worden geleid door scheidsrechter Makkelie.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen

Mulder
Marzo – Otigba – VD Berg – Van Aken
Slagveer – Thorsby – VD Boomen – Cavlan
Te Vrede – Larsson

Voetbalpraat