‘De oppositie moet snoeihard aangepakt worden’

“De crisis bij sc Heerenveen is opgelost als Veenstra vertrokken is? Vergeet het maar! De oppositie moet juist hard aangepakt worden, snoeihard.”

Theun van der Meulen laat voor het eerst sinds zijn vertrek als commissaris bij sc Heerenveen van zich horen. De ex-RvC’er is kwaad en staat voor het andere geluid. “Het is schandalig hoe Robert Veenstra wordt aangepakt. Op iedereen is wel wat aan te merken, maar hij en zijn vrouw worden bedreigd .. verschrikkelijk!”

“Ik ben uit de RvC gestapt omdat de tolerantie richting de oppositie een keer op moet houden”, aldus van der Meulen. “Er is sprake van muiterij, en er moet snoeihard ingegrepen worden. De leiding van sc Heerenveen is veel te mild voor de oppositie, ik ben er al weken beroerd van.” Intimidatie? Een angstcultuur? Ik loop hier al dertig jaar rond en heb nog nooit een klacht gehoord. Wie komt er met bewijzen?”

Opvallend is een zinsnede van de ex-commissaris over de positie van de RvC en de Directie. “Mensen kennen de feiten niet, en lopen maar achter elkaar aan. Ik sta er versteld van hoe groot de opstand is. In de situatie zijn de RvC, de Directie en het Stichtingsbestuur volstrekt kansloos”, aldus de uit de RvC gestapte van der Meulen.

Een passage later heeft hij het opeens weer over een klein percentage dat in opstand komt tegen Veesntra. En dan zijn het volgens hem vooral mensen die teleurgesteld en gekrenkt zijn door de noodgedwongen sanering.

Kritiek heeft ook Theun van der Meulen wel op de directie. “Commerciëel gezien is Veenstra niet zo’n sterke man, maar hij heeft het organisatorisch en financieel zeer goed staan. En daar wordt hij nooit om geprezen, zijn sterke kanten. We hebben wel miljoenen op de bank staan hoor!

Volgens van der Meulen is het een gevalletje ‘als we gaan, dan gaan we met zijn allen’. “Dat is mijn instelling, maar sommige mensen geven niet thuis. Mensen als Riemer en Foppe zouden nu sturing moeten geven, maar ze doen juist het tegenovergestelde”, zo ervaart hij het. Maar geven Riemer en Foppe niet juist sturing aan hetgeen zij de juiste koers voor de club vinden?

Dat de RvC volgens Foppe niets met zijn zorgen deed, ontkracht Theun van der Meulen volledig. “Absoluut niet waar! 90% van zijn kritiek was echter van toepassing op het technische gedeelte, dus heb ik hem doorgestuurd naar Johan Hansma. En die geeft aan dat Foppe nooit bij hem is geweest.”

Tenslotte is van der Meulen niet te spreken over de rol van Riemer van der Velde, die hij zeer dubieus noemt. Ooit waren hij en Riemer samen twee grote krachten achter het succes van sc Heerenveen, maar sinds de twee samen in RvC zaten botert het niet meer. “Ik heb Riemer twee jaar geleden al aangegeven dat hij moet stoppen met het afbranden van iedereen. Sinds ik dat gezegd heb pas ik niet meer in zijn straatje. En ondertussen roept hij sponsors op om oppositie te voeren. Dat vind ik jammer, in een vriendschap moet je kunnen zeggen wat je vindt”, zo sluit van der Meulen af.

Reacties