sc Heerenveen 2.0 vraagt nog meer van de eigen jeugd

In een uitgebreid artikel in Voetbal International gaat Hans Vonk als technische man verder in op het grote aantal spelers en stafleden waar afscheid van genomen wordt na dit seizoen. Volgens Vonk is het noodzakelijk om verder te reorganiseren en daarmee de salariskosten van het voetbaltechnische gedeelte van de organisatie verder terug te dringen. Ook voor de selectie van sc Heerenveen zal dit één en ander tot gevolg hebben.

De grote hoeveelheid spelers waar afscheid van wordt genomen, en de onzekerheid over het verlengen van enkele andere contracten maakt dat de beoogde selectie voor komend seizoen voornamelijk erg jong is en veel van de eigen jeugd vraagt. Tevens verwacht sc Heerenveen een vertrek van sterkhouders Finnbogason en Ziyech deze zomer, net als er rekening wordt gehouden met de verkoop van Nordfeldt. Op papier blijft de volgende selectie over:

Vooralsnog houdt sc Heerenveen bij een vertrek van Ziyech en Finnbogason maar één persoon over voor de betreffende posities, en zal de club zich dan ook versterken bij een transfer. Ook een eventuele contractverlenging voor Kum, Kruiswijk of van La Parra is niet meegenomen in het overzicht. Opvallend is het grote aantal jonge spelers en het aandeel eigen jeugd in de selectie voor komend seizoen.

Hans Vonk spreekt dan ook het vertrouwen uit in de spelers uit de eigen opleiding. “We hebben een goede jeugdopleiding en goede talenten. Waarom zou daar extra ervaring bij moeten? We hebben veel vertrouwen in onze jonge spelers, en als in de voorbereiding blijkt dat er ervaring bij moet, dan kunnen we altijd nog handelen. Riemer van der Velde heeft me weleens uitgelegd hoe het zit. Vroeger kon Heerenveen sneller en eerder spelers halen dan nu, nu moeten we wat langer wachten tot de markt wat verder is en we goede deals kunnen maken.”

Over het vertrek aan ervaring en kwaliteit is Vonk duidelijk niet angstig. Rekening houdende met een vertrek van Ziyech, Finnbogason en Nordfeldt(en mogelijk ook Kum, Kruiswijk en van La Parra) concludeert hij het volgende: “Als iedereen daadwerkelijk weggaat dan is dat inderdaad veel, maar niet uitzonderlijk. Wij willen naar een selectie van 32 à 33 spelers voor twee elftallen, dat betekent dat er zeker nog een aantal spelers bij moeten komen. Twee à drie middenvelder, een spits indien Alfred vertrekt en achterin een versterking als Kum en Kruiswijk niet blijven.”

Reacties