‘Verkopen is niet nodig, de club staat er nog best goed voor’

Gaston Sporre heeft vandaag in een uitgebreid interview met Omrop Fryslân de supporters van sc Heerenveen enigszins gerustgesteld. Er is een tekort, en het is wel degelijk zorgelijk, maar de club staat er nog best goed voor. Er zijn genoeg reserves, zo laat hij weten, en er is hier nog behoorlijk meer mogelijk dan bij menig andere club.

In dat licht heeft de interim-directeur zich de afgelopen dagen wel geërgerd aan media die beweren dat sc Heerenveen tot een verkoop van Finnbogason moet overgaan. “Er is helemaal geen financiële noodzaak om te verkopen”, zo begint Sporre. “Ik heb zaterdag gesproken met de belangenbehartigers van Finnbogason. Zij zijn zeer tevreden over zijn situatie bij de club. Alfred zelf zit hier ook goed, hij voelt zich goed onder de leiding van Marco van Basten en heeft het gevoel hier nog verder stappen te kunnen maken. Van een transfer is momenteel dus geen sprake, misschien breken we zijn contract wel open.”

De financiële situatie is dus niet zo zorgelijk als sommige media beweren, veel geld zal Sporre niet gaan uitgeven. “Opportunisme is gevaarlijk, zeker wanneer je uit je reserveren aan het putten bent. Wij zullen voorzichtig moeten zijn, en weer des Heerenveens moeten gaan handelen. Heerenveen is altijd een club geweest van doordacht handelen en goed koopmanschap, en die weg willen we weer inslaan”, aldus Sporre.

Dat Marco van Basten zich zorgen maakt over de vertrokken spelers, en er graag meer kwaliteit bij wil begrijpt Sporre wel. “Ik heb veel trainers meegemaakt, en ze willen altijd een zo sterk mogelijke selectie. Maar we moeten ook kijken wat er mogelijk is.” Daarnaast wijst hij op het talent uit eigen jeugdopleiding, waardoor de noodzaak tot aankopen minder aanwezig is. “Gouweleeuw is afgelopen zomer vertrokken. Hij deed zaterdag wel mee, maar ik heb hem niet gezien. In ons elftal werd hij moeiteloos vervangen door eigen kweek. De jeugd manifesteert zich goed”, zo concludeert Sporre. “We moeten niet vergeten dat de beloften van Heerenveen vorig jaar met afstand kampioen zijn geworden. We zitten op een goudmijn aan talent, daar moeten we gebruik van maken.”

Of Johan Hansma nog terug keert bij de club is vooralsnog onduidelijk. De technisch directeur, die ziek thuis zit, heeft vandaag een gesprek gehad met Sporre. Beiden willen op basis van dit gesprek zoeken naar een constructieve oplossing, zo weet Roelof de Vries te melden. Ook het voorlopig aanblijven van Steppé, momenteel wel aan het werk, is nog geen zekere factor.

Reacties