“Voor iemand als Foppe kun je alleen maar respect hebben”

Pele van Anholt is na een uitstapje op links dit seizoen weer de vaste rechtsback van sc Heerenveen, de positie waar hij zelf het liefst speelt. De verdediger van sc Heerenveen heeft zich deze week in een interview met Op de enkels (what’s in a name) niet alleen uitgelaten over zijn ambities op het veld, maar ook over de onrust bij sc Heerenveen.

“Dwight was voor ons een vernieuwing destijds. We hadden daarvoor Marco Van Basten, maar Dwight was tactisch veel meer met het team en met de tegenstander bezig. Hij is op tactisch gebied de beste trainer die ik ooit heb gehad.”

Toen sc Heerenveen 20 oktober op een 15e plaats op de ranglijst stond en sinds de eerste speelronde geen overwinning meer had geboekt besloot Dwight Lodeweges de handdoek in de ring te gooien. Voor Pele van Anholt een stap die niet per sé noodzakelijk was, de verdediger is nog steeds zeer positief over de kwaliteiten van Lodeweges. “Van mij hoefde Dwight niet weg, maar soms heeft een team wat anders nodig.  Iets verfrissends. Het voetbal dat hij met ons wilde spelen, lukte niet meer.”

“Voor iemand als Foppe kan je alleen maar respect hebben. Het zou mij niets verbazen als hij het seizoen afmaakt. Hij heeft de deur op een kier gezet. Zolang wij punten blijven pakken, heeft hij er ook plezier in. Het gaat afhangen van de laatste wedstrijden voor de winterstop.”

Onder Foppe de Haan heeft sc Heerenveen de weg omhoog ingeslagen. Na een gelijkspel bij Willem II werd de belangrijke derby van Friesland gewonnen en ook een bezoek aan FC Twente leverde 3 punten op. Van Anholt merkt een verschil tussen Foppe en Dwight in de benadering van het elftal. “Foppe is meer van de oude stempel. Je moet gewoon hard trainen en niet zeuren. Zolang wij doen wat hij wilt, dan is het goed. Misschien wel hetgeen wat wij als team juist nodig hebben nu.”

De schijnbare ommekeer bij sc Heerenveen na de trainerswissel wil Pele niet geheel op het conto van Foppe de Haan schrijven. “We hebben tot nu toe alleen tegen tegenstander gespeeld die of onder ons of net boven ons stonden. Het pakken van de punten is natuurlijk wel goed voor ons vertrouwen, maar je kunt pas echt zien waar we staan als we tegen toppers of subtoppers moeten. Eigenlijk de plek waar we horen te staan.”

Er is nog niet over gesproken, vind ik ook niet erg. Het komt denk ik door de onzekerheid op bestuurlijk niveau. Ze zijn nu vooral druk bezig met zichzelf.

Het is nog de vraag hoe lang Van Anholt als product van de eigen opleiding nog in het pompeblêdenshirt te bewonderen zal zijn. Zijn contract loopt tot het einde van dit seizoen, waarbij sc Heerenveen nog een optie heeft voor eenzijdige verlenging van één seizoen. Over een nieuw contract is nog niet gesproken.

Vlak voor de transferdeadline in de zomer van 2014 wist de zaakwaarnemer van Van Anholt hem te verrassen met de interesse vaneen binnenlandse topclub. Pele zelf had er wel oren naar, maar sc Heerenveen wilde haar rechtsback niet verkopen. Van Anholt was destijds teleurgesteld in het niet doorgaan van een eventuele transfer, en is nog steeds duidelijk over zijn ambities.

Ik weet van mezelf dat ik nog een stap hoger kan. Ik moet wel constanter worden. Nederlandse top of buitenland maakt dan niet uit. Het moet in ieder geval minimaal van het niveau van Heerenveen zijn en het financiële plaatje moet natuurlijk ook kloppen.

Reacties