Voorbeschouwing: Heerenveen vs Ajax

Terug naar: Voorbeschouwingen

Competitie: KNVB Beker
Speeldatum: woensdag 3 maart 2021
Aftrap: 21.00 uur
Stadion: Abe Lenstra Stadion

Sc Heerenveen hoopt woensdag het ondenkbare te doen en maakte reuzen Ajax van streek in het Abe Lenstra Stadion om hun eerste optreden in een KNVB Beker-finale in 12 jaar te boeken. Daarvoor moeten ze de huidige Eredivisie-koplopers uitschakelen, die het hele seizoen slechts twee wedstrijden hebben verloren.

Superfriezen hebben wonder nodig

De Superfriezen hebben nog een wonder nodig in de halve finale als ze enige kans willen maken op het winnen van pas hun tweede Nederlandse beker in hun 100-jarige geschiedenis. De club heeft een competitief seizoen achter de rug, met slechts zeven overwinningen uit 24 duels, en werd eerder deze week met 4-1 verslagen door PEC Zwolle.

Heerenveen zal op hun best moeten zijn en hun recente staat van dienst tegen de Godenzonen moeten veranderen als ze woensdag weer een bekerfestijn willen winnen. Ajax zit behoorlijk aan de top van de competitie en heeft dit seizoen 57 van de 69 punten gepakt. Ze hebben zowel de beste aanval van Nederland, met gemiddeld 3,17 doelpunten per wedstrijd, als de beste verdediging, met gemiddeld 1,27 doelpunten per wedstrijd.

Blessures

De regerend Nederlands kampioen heeft ook het historische bos boven Heerenveen en claimt overwinningen in 28 van de afgelopen 36 ontmoetingen tussen de twee. \De twee ploegen ontmoetten elkaar voor het laatst in oktober, toen Ajax Heerenveen gemakkelijk met 5-1 in de Eredivisie onder vuur nam. De negentienjarige Amerikaanse aanvaller Ulysses Llanez mist de halve finale tegen Ajax, die sinds 10 januari buitenspel staat met een niet nader omschreven blessure.

Voor Ajax zit Andre Onana een schorsing uit en is niet beschikbaar, terwijl er blessurewolken zijn over zowel Noussair Mazraoui als Nicolas Tagliafico en het duo waarschijnlijk niet in actie komt tegen Heerenveen. Linksbuiten Dusan Tadic heeft dit seizoen elektrisch contact gehad met Ajax met 11 doelpunten te gaan met zijn 10 assists.

Heerenveen vs Ajax Head-to-Head

Ajax heeft een uitstekende historische staat van dienst tegen Heerenveen en heeft 28 wedstrijden gewonnen op in totaal 36 wedstrijden tussen beide partijen. Heerenveen heeft tegen Ajax slechts vier overwinningen behaald en zal dit weekend hun record willen verbeteren.
De vorige Eredivisie-ontmoeting tussen deze twee ploegen resulteerde in een nadrukkelijke 5-1-overwinning voor Ajax. Dusan Tadic scoorde een indrukwekkende brace op de dag en zal een centrale rol willen spelen in dit armatuur.

Aan de andere flank kreeg hij veel steun van Antony, die acht keer de achterkant van het net heeft gevonden en acht doelpunten heeft neergezet.

Heerenveen mogelijke startopstelling:

Mulder; Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; van Bergen, Halilovic, de Jong, Schone, J Veerman; H Veerman

Ajax mogelijke startopstelling:

Stekelenburg; Rensch, Timber, Martinez, Blind; Gravenberch, Alvarez, Klassen; Antony, Haller, Tadic

toggle off
Gokreclame uitschakelen.